vrijdag 1 juni 2012

De Tocht der Tochten

Ieder jaar organiseert de Friesche Motorclub op tweede pinksterdag de Elfstedentocht voor motorfietsen. Aangezien ik geen fan ben van kou, maar wél van toeren, leek dit een uitgelezen kans om al die dorpen met die klinkende Friese namen eens van dichtbij te bekijken in een zonniger jaargetijde. Samen met twee gemotoriseerde vriendinnen schreef ik mij in voor de Tocht der Tochten.
Gezien de reisafstand vanaf huis naar Friesland besloten we er maar meteen een lang weekend van te maken. En omdat we het geheel een beetje in stijl wilden doen, gingen we op zoek naar een leuke slaapplek voor niet al teveel geld (want er moet druk gespaard worden voor de Bonneville natuurlijk). Boer Zeinstra had precies wat wij zochten: een tot appartementen verbouwde boerderij, met ligbad, drie slaapkamers, stalling voor de motorfietsen en uitzicht op de boomgaard en de koeien in de wei. Wat wil een stadse deerne nog meer?

Op eerste pinksterdag reden we vanuit Rotterdam richting het hoge noorden. De pittoreske route uiteraard; bij Amsterdam de snelweg af en over de dijkweggetjes via Durgerdam, Monnickendam, Volendam en Hoorn naar de Afsluitdijk. De zon knetterde aan de hemel en bij iedere stop werden er meer laagjes kleding uitgetrokken. De vliegjes vlogen aan alle kanten naar binnen en bij de lunchstop in Harlingen constateerde ik zelfs dat een aantal van hen in mijn decolleté een zachte dood gestorven was… There are worse ways to die.

Bij aankomst in Stiens werden de motoren op stal gezet en was het tijd om de tassen uit te pakken. Het eerste wat we deden was de koelkast vullen met de meegebrachte blikjes bier. Ontbijt zouden we de volgende ochtend wel een beetje improviseren, maar drank was er in ieder geval genoeg! En had ik niet ooit ergens gelezen dat een biertje gelijk staat aan twee bruine boterhammen? Dus ach, dat zou wel goed komen!

Ondertussen hadden we ook wel weer trek gekregen, maar eigenlijk hadden we geen zin om ons weer in ons warme motorpak te hijsen om naar het dorp te rijden voor wat eten. De dochter van de boer kwam met de briljante oplossing: “Dan laten jullie toch gewoon een pizza bezorgen?” Dat kan dus zelfs tot in de verste uithoek van Friesland!

De volgende ochtend reden we in alle vroegte richting Leeuwarden voor het ophalen van de stempelkaart. Weleens in een file gestaan met alleen maar motorfietsen? Een hele aparte ervaring! In een razend tempo en met een souplesse waar menig evenement nog wat van kan leren, verwerkte de organisatie de startbewijzen voor de 3600 motorrijders, trikes en automobilisten. Binnen een mum van tijd stonden we aan de start met een vaantje aan de motor, een stempelkaart in de binnenzak en de route netjes op de Garmin geïnstalleerd. Dat laatste is eigenlijk niet echt nodig, want je volgt gewoon de voorgangers, maar het is leuk om de route later nog eens na te rijden als het wat minder druk is.


In het begin lag het tempo niet zo hoog, vanwege de enorme stroom motorrijders, maar gaandeweg de route kon de gashendel af en toe ook even lekker opengetrokken worden om weer even een beetje af te koelen. Langs de hele route stonden mensen te zwaaien, te klappen en te juichen. Echt een geweldige ervaring!

Om half vijf ’s middags hadden we eindelijk alle stempels verzameld en konden we in de hal van het FEC onze plaquette in ontvangst nemen. Moe van het toch wel ingespannen rijden reden we weer richting de boerderie voor een lekker koud biertje.


Na een nachtje met de kippen op stok, besloten we ook voor de terugweg een toeristische route te nemen. Via Lemmer reden we naar de Weerribben. De eigenaar van het plaatselijke pannenkoekenhuis had zo’n druk pinksterweekend gehad dat hij geen zin meer had om voor ons nog een pannenkoek te bakken. Tosti’s daar deed hij ook niet aan en zelfs een broodje kaas zat er niet in. Dan maar een bak koffie met een stuk appeltaart en genieten van de prachtige omgeving. Na een lunchstop in Zwolle zijn we snel de A28 opgeschoten en terug op huus an gereden.


Fryslân boppe! Het was een heerlijk weekend! Complimenten aan de geweldige organisatie door de Friesche Motorclub en wat mij betreft gaan we volgend jaar weer!


8 opmerkingen:

 1. Heerlijk om te lezen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Big-Hendrik shadow motor club4 juni 2012 om 10:12

  leuk stukkie
  Ik heb het ook zo ervaren, een schitterende tocht met een vreselijk enthousiast publiek.
  voor mij was het ook de eerste x maar zeker niet de laatste!
  grt. Big-Hendrik (shadow motor club)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Eveline,

  Je schrijft mooi, joh.
  En zélfs een skate- en fiets(type zonder motor, dus)fanaat als ik leest dit graag...! :)

  Groetjes,

  Monique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te horen! Dankjewel voor het compliment Monique!

   Verwijderen